Ik kies voor een Dochtervennootschap
De dochtervennootschap is een vennootschap die juridisch onafhankelijk is van de moedervennootschap. Haar juridische vorm, benaming en doel kunnen verschillend zijn.
- Een dochter- en moedervennootschap kunnen aan elkaar kopen en verkopen, licenties toekennen, agenturen enz. Een en ander kan een impact hebben op de wijze waarop de winst die de dochtervennootschap maakt, gerepatrieerd wordt.
- De moedervennootschap blijft, wegens het onderscheiden vermogen, juridisch gevrijwaard van de eventuele schulden en aansprakelijkheid van haar dochter.
- Economisch blijft de dochtervennootschap afhangen van de moedervennootschap die haar kapitaal geheel of ten dele controleert.
- De dochtervennootschap van een buitenlandse onderneming wordt juridisch als een gewone nationale vennootschap (verblijfhouder) beschouwd: haar juridisch statuut is onderworpen aan de plaatselijke wetgeving, de wetgeving van haar vennootschapszetel en haar oprichtingsformaliteiten zijn die van de andere binnenlandse vennootschappen.
Meer details
- Om een dochtervennootschap op te richten heb je een afzonderlijke oprichtingsakte en statuten nodig. Vaak moeten die documenten notarieel verleden worden en gepubliceerd.
- Een minimumkapitaal moet worden gestort en registratierechten zijn verschuldigd (een % van het kapitaal). Verder moet de vennootschap in het handelsregister (of iets gelijkaardigs) ingeschreven worden, moet een BTW-nummer worden aangevraagd en een inschrijving als werkgever.
- De bestuurder / raad van bestuur wordt statutair of door de algemene vergadering aangesteld. Vanaf een zekere omzet kan de aanstelling van een revisor vereist zijn.
- De winsten worden op dezelfde wijze als voor elke andere ‘verblijfhouder’ belast.
- De winsten en verliezen van een dochtervennootschap komen niet voor rekening van de moederonderneming. Winsten worden m.a.w. binnen de onderneming zelf belast en kunnen vervolgens worden uitgekeerd in de vorm van dividenden (aan de moedervennootschap - aandeelhouder). Voor deze dividenduitkeringen kunnen bronbelastingen verschuldigd zijn die kunnen worden beperkt door dubbelbelastingverdragen.
- De moedervennootschap staat in principe slechts ten belope van het kapitaal dat zij heeft onderschreven in voor de verbintenissen van de dochtervennootschap. Een eventueel faillissement van de dochtervennootschap tast het vermogen van de moederonderneming/aandeelhouder dus niet aan.
Op de website ‘Doing Business’ van de Wereldbank (www.doingbusiness.org) vindt u onder het trefwoord ‘Starting a Business’ voor 183 landen een overzicht van de administratieve formaliteiten (met hun kostprijs en duur) voor het oprichten van het plaatselijke equivalent van een BVBA in het belangrijkste commerciële centrum van dat land. Deze gegevens worden elk jaar bijgewerkt.
Ik kies voor een Bijkantoor
Het filiaal of bijkantoor is een vaste vestiging die van de hoofdvestiging afhangt. Het filiaal heeft geen eigen rechtspersoonlijkheid en geen eigen kapitaal.
- Het filiaal heeft dezelfde nationaliteit als zijn 'hoofdkwartier' oefent dezelfde activiteit uit, heeft hetzelfde doel en draagt dezelfde naam (meestal aangevuld met de naam van het gastland). Een bijkantoor is geen aparte vennootschap en kan daarom ook geen 'facturen' ontvangen van of uitschrijven aan de moedervennootschap.
- Door de opening van een bijkantoor in het buitenland is de Belgische vennootschap zelf persoonlijk en rechtstreeks als Belgische onderneming in dat gastland gevestigd. Daardoor moet zij mogelijks in lokale munt factureren en staat zij in voor het ‘op de markt brengen’ van de goederen.
- De moederonderneming kan een bijkantoor oprichten en zo de verliezen die doorgaans gepaard gaan met een marktintroductie onmiddellijk fiscaal in rekening brengen.
Meer details
- De oprichtingsformaliteiten zijn beperkt : er moet geen aparte oprichtingsakte worden verleden en geen nieuwe statuten. Er is dus ook geen afzonderlijk kapitaal te (vol)storten. De registratierechten zijn beperkt, als die er al zijn. Meestal volstaat een eenvoudige inschrijving in het handelsregister, de aanvraag van een BTW-nummer en een inschrijving als werkgever.
- Het beheer en toezicht wordt doorgaans waargenomen door een vertegenwoordiger van het hoofdkantoor. Een afzonderlijke bedrijfsrevisor is meestal niet nodig.
- Een bijkantoor is een niet-verblijfhouder en is daarom wel eens onderworpen aan een hoger belastingtarief dan lokale ondernemingen (verblijfhouders). Soms wordt gewerkt met forfaitair geschatte minimumwinsten en zijn de aftrekmogelijkheden beperkt.
- De winsten van een bijkantoor zijn winsten voor het hoofdkwartier, de verliezen idem.
- Het hoofdkwartier staat onbeperkt in voor de verbintenissen van het bijkantoor (verliezen, productaansprakelijkheid, ...).
Ik kies voor een Vertegenwoordigingskantoor
Een vertegenwoordigingskantoor is een eigen vestiging van de exporteur in het buitenland die niet over een onderscheiden rechtspersoonlijkheid (‘vermogen’) beschikt.
- De werkzaamheden van een vertegenwoordigingskantoor blijven beperkt tot 'vertegenwoordiging'. In het kantoor wordt de lokale markt opgevolgd, worden oplossingen voorgesteld, informatie verzameld en worden de activiteiten op de markt gecoördineerd. Een vertegenwoordigingskantoor kan niet rechtstreeks in naam van de exporteur commerciële transacties ondernemen. Het kan geen contracten tekenen, geen facturen uitreiken en niet als importeur optreden.
- Deze werkwijze heeft een aantal voordelen, o.m. het geringe risico, de beperkte kostprijs (ook inzake personeel) en de juridische eenvoud (zie trefwoord « meer details »).
- Een vertegenwoordigingskantoor wordt dikwijls gebruikt in verre markten waar de afzetmogelijkheden niet duidelijk zijn of niet goed kunnen worden ingeschat. Ook wanneer de technische en financiële vereisten van de activiteiten het noodzakelijk maken om de financiering, engineering, facturatie enz. vanuit het thuisland van de exporteur aan te sturen, is een vertegenwoordigingskantoor vaak de beste keuze.
Meer details
- Het is niet nodig een nieuwe vennootschap op te richten. Een eenvoudige registratie volstaat doorgaans.
- De exporteur kan in EUR blijven factureren en de overeenkomst kan aan de bevoegdheid van buitenlandse rechtbanken of internationale arbitrage onderworpen worden.
- Een vertegenwoordigingskantoor is geen vaste vestiging in de zin van de dubbelbelastingverdragen en er is dus geen vennootschapsbelasting verschuldigd in het land waar het kantoor actief is.